Якось Учень прийшов до Вчителя і запитав: Вчителю, чим розумна людина відрізняється від дурної?
Був тихий сонячний ранок, Вчитель пив зелений чай і думав про суть вічності. Але задля Учня він відставив недопитий чай, призупинив свої роздуми, піднявся і повів Учня за собою. Вчитель привів юнака до гори. До того схилу, де нещодавно стався невеликий обвал, і біля підніжжя гори лежало каміння різного розміру.
Вчитель сказав Учневі, щоб той відніс усі камінці на вершину гори. Каміння було багато, і Учень тягав його цілий день, а Вчитель сидів у затінку дерева і читав працю великого філософа Та Ну.
Учень дуже втомився, але до заходу сонця він все ж таки переносив усе каміння. Він підійшов до Вчителя, сповнений гордості за виконану роботу, і запитав:
– Вчителю, тепер я можу почути відповідь на своє питання?
– Ні, – похитав головою Вчитель, – ти ще не готовий.
– А навіщо було тягати усе це каміння?, – зарепетував Учень.
– Ось, – підняв вказівний палець Вчитель, – Розумна людина задала б це питання до того, як почати його носити.
Цікаві історії, притчі, мудрі вислови
- Небайдужий
- Advanced Member
- Розряд: 6k
- Контактна інформація:
Цікаві історії, притчі, мудрі вислови
Повчальна притча про різницю між розумною людиною та дурнем:
Востаннє редагувалось 12 жовтня 2017, 14:16 користувачем Небайдужий, всього редагувалось 3 разів.
Не утримуй те, що минає, і не відштовхуй те, що приходить ... і тоді щастя саме знайде тебе.
Омар Хайям
Омар Хайям
- Небайдужий
- Advanced Member
- Контактна інформація:
Re: Цікаві історії та притчі
Сподобалась це одна історія:
Ціна професіоналізму. Чому декотрі послуги так дорого коштують?
Один чоловік ніяк не міг позбутися від скрипіння мостин. Що б він не пробував, нічого не допомагало. Нарешті він запросив тесляра, який, як сказали йому друзі, був справжнім майстром своєї справи.
Майстер своєї справи увійшов до кімнати і почув скрипіння. Він поставив на стіл свій ящик з інструментами, дістав з нього молоток і цвях і трьома ударами забив цвях в мостину.
Скрипіння зникло назавжди. Тесляр витягнув з кишені квитанцію і написав на ній загальну суму – 45 доларів. Над цією сумою було ще два рядки:
Забивання цвяха – 2 долари.
Знання, куди його забити, – 43 долари.
Не утримуй те, що минає, і не відштовхуй те, що приходить ... і тоді щастя саме знайде тебе.
Омар Хайям
Омар Хайям
- Небайдужий
- Advanced Member
- Контактна інформація:
Цікава притча про причини наших проблем:
На початку заняття професор підняв склянку з невеликою кількістю води. Він тримав цей стакан, доки всі студенти не звернули на нього уваги, а потім запитав:
- Скільки, на вашу думку, важить ця склянка?
- 50 грам!
- 100 грам!
- 125 грам! - припускали студенти.
- Я і сам не знаю, - продовжив професор, - щоб дізнатися це, потрібно його зважити. Але питання в іншому: що буде, якщо я потримаю так стакан протягом декількох хвилин?
- Нічого, - відповіли студенти.
- Добре. А що буде, якщо я потримаю цю склянку протягом години? - знову запитав професор.
- У вас заболить рука, - відповів один із студентів.
- Так. А що буде, якщо я таким чином протримаю стакан цілий день?
- Ваша рука окам'яніє, ви відчуєте сильне напруження в м'язах, і навіть вам може паралізувати руку, і доведеться відправити вас в лікарню, - сказав студент під загальний сміх аудиторії.
- Дуже добре, - незворушно вів далі професор, - однак, чи змінилася вага склянки протягом цього часу?
- Ні, - була відповідь.
- Тоді звідки з'явився біль у плечі і напруга в м'язах?
Студенти були здивовані і збентежені.
- Що мені потрібно зробити, щоб позбутися від болю? - запитав професор.
- Опустити склянку, - була відповідь з аудиторії.
- Ось, - вигукнув професор, - точно так само відбувається і з життєвими проблемами і невдачами.
Будете тримати їх в голові кілька хвилин - це нормально.
Будете думати про них багато часу - почнете відчувати біль.
А якщо будете продовжувати думати про це довгий, тривалий час, то це почне паралізувати вас, тобто ви не зможете ні чим іншим займатися.
Омар Хайям
Омар Хайям
- Небайдужий
- Advanced Member
- Контактна інформація:
Re: Цікаві історії, притчі, мудрі вислови
Можливо комусь пригодиться в психологічній підготовці спортсменів:
«У психології є цікавий принцип: чим більше очікувань з приводу якоїсь події, тим більша ймовірність розчарування. Більше очікуєш – менше отримуєш, менше очікуєш – більше отримуєш.
Принцип діє завжди, жодних винятків…»
Вже багато разів на власному досвіді переконувався, що цей принцип дійсно діє...
«У психології є цікавий принцип: чим більше очікувань з приводу якоїсь події, тим більша ймовірність розчарування. Більше очікуєш – менше отримуєш, менше очікуєш – більше отримуєш.
Принцип діє завжди, жодних винятків…»
Вже багато разів на власному досвіді переконувався, що цей принцип дійсно діє...
Омар Хайям
Омар Хайям
- Небайдужий
- Advanced Member
- Контактна інформація:
Re: Цікаві історії, притчі, мудрі вислови
Притча. Хто і як створює нам проблеми?
Йшов пустелею один лицар. Довго йшов. За весь шлях встиг загубити і коня, і всі важливі обладунки, зберігся лише один меч. Втома, голод і спрага були його вірними попутниками.
І ось чоловік побачив поперед себе невелике озеро. Зібрав всі залишки сил і пішов до води.
Дійшовши до озера, лицар побачив великого триголового дракона. Дістав меч, та й давай ним розмахувати. Добу бився, другу.
Відрубав чудовиську дві голови, після чого той впав на землю. Поруч впав і лицар, більше воювати у нього не було ні сил ні бажання.
І тоді, зібравши останню волю в кулак, дракон запитав:
– Чуєш, лицар, так а що ти хотів?
– Води попити.
– Так ну і пив би…
Йшов пустелею один лицар. Довго йшов. За весь шлях встиг загубити і коня, і всі важливі обладунки, зберігся лише один меч. Втома, голод і спрага були його вірними попутниками.
І ось чоловік побачив поперед себе невелике озеро. Зібрав всі залишки сил і пішов до води.
Дійшовши до озера, лицар побачив великого триголового дракона. Дістав меч, та й давай ним розмахувати. Добу бився, другу.
Відрубав чудовиську дві голови, після чого той впав на землю. Поруч впав і лицар, більше воювати у нього не було ні сил ні бажання.
І тоді, зібравши останню волю в кулак, дракон запитав:
– Чуєш, лицар, так а що ти хотів?
– Води попити.
– Так ну і пив би…
Омар Хайям
Омар Хайям
-
- Новичок
Никогда не мог подумать что ета притча коснетса меня!((((Небайдужий писав: ↑08 жовтня 2017, 14:32 Цікава притча про причини наших проблем:На початку заняття професор підняв склянку з невеликою кількістю води. Він тримав цей стакан, доки всі студенти не звернули на нього уваги, а потім запитав:
- Скільки, на вашу думку, важить ця склянка?
- 50 грам!
- 100 грам!
- 125 грам! - припускали студенти.
- Я і сам не знаю, - продовжив професор, - щоб дізнатися це, потрібно його зважити. Але питання в іншому: що буде, якщо я потримаю так стакан протягом декількох хвилин?
- Нічого, - відповіли студенти.
- Добре. А що буде, якщо я потримаю цю склянку протягом години? - знову запитав професор.
- У вас заболить рука, - відповів один із студентів.
- Так. А що буде, якщо я таким чином протримаю стакан цілий день?
- Ваша рука окам'яніє, ви відчуєте сильне напруження в м'язах, і навіть вам може паралізувати руку, і доведеться відправити вас в лікарню, - сказав студент під загальний сміх аудиторії.
- Дуже добре, - незворушно вів далі професор, - однак, чи змінилася вага склянки протягом цього часу?
- Ні, - була відповідь.
- Тоді звідки з'явився біль у плечі і напруга в м'язах?
Студенти були здивовані і збентежені.
- Що мені потрібно зробити, щоб позбутися від болю? - запитав професор.
- Опустити склянку, - була відповідь з аудиторії.
- Ось, - вигукнув професор, - точно так само відбувається і з життєвими проблемами і невдачами.
Будете тримати їх в голові кілька хвилин - це нормально.
Будете думати про них багато часу - почнете відчувати біль.
А якщо будете продовжувати думати про це довгий, тривалий час, то це почне паралізувати вас, тобто ви не зможете ні чим іншим займатися.