Більшість гравців Го з України мене добре знає, але для тих хто не знає - мене звуть Артем Качановський. Мій розряд - 2-й професійний дан Європейської Федерації Го. Ось мій профіль: https://eurogofed.org/pros/kachanovskyi.html
Спочатку коротко про те, що являє собою проект:
- вечірні групові заняття онлайн (двічі на тиждень з 21:00 до 22:00)
- структура заняття:
1. Декілька задач різного рівня для учасників, на розв'язання - 4-5 хвилин
2. Розбір запропонованих задач
3. Розбір партії одного з учасників, або розбір будь-яких інших питань
4. Розбір партії азіатських про, або я показую свою власну партію
- ціна питання - 100 гривень за заняття
- рекомендований рівень гри - 5 кю
Тепер детальніше.
Вже досить довгий час я займаюся з групою найсильніших дітей з Києва. Спочатку ми займалися очно, після приходу вірусу - онлайн. Після того, як у дітей почалися заняття в школі, займатися вдень стало практично неможливо - з огляду на те, що вдень я вільний лише у короткий проміжок часу, а у кожної дитини заняття у школі завершуються у різний час. Так ми прийшли до формату, який є ідентичний описаному вище - вечірні заняття.
Ще коли ми займалися очно з дітьми, у мене виникла ідея: а може зробити очні заняття у Києві для усіх охочих, не лише для дітей? Щось на зразок публічної лекції. Але тоді мене зупинило надто багато перепон, а головне - відсутність приміщення для занять.
Зараз на карантині практично уся діяльність відбувається онлайн. Турнірів мало, і виникла необхідність заробляти гроші. Моя мрія - бути незалежним від заробітків, які я отримую з турнірних призових коштів. Стандартний шлях - викладати Го іноземцям. Так можна отримувати приблизно 30 євро за годину індивідуального заняття. Але нещодавно я згадав про свою ідею групових занять в Україні, відкритих для усіх охочих - і вирішив спробувати.
Отож, моя задумка - встановити таку ціну, за яку наші українські гравці будуть зацікавлені у тому, щоб долучитися до заняття зі мною. І, відповідно, зробити заняття масовими (наскільки це можливо). А я зі свого боку прикладу максимум зусиль для того, щоб заняття були цікавими та корисними для слухачів.
Форма заняття є вільною. Схема заняття, яку я дав вище - це приблизно та схема, яку я застосовую у заняттях з дітьми. Я схильний до того, щоб структура заняття була гнучною. Наприклад, якщо у слухачів виникає багато запитань на тему якогось джосекі - ми можемо розбирати це джосекі, і забути про усе інше. Але якщо питань немає, і ніхто не запропонує свою партію для розбору - завжди є партії про, за якими я регулярно слідкую, і в яких завжди є чому повчитися.
Вечірнє заняття буде не надто напруженим. Щоб потім можна було нормально спати

Колись я був на турнірі у Японії, і мені показали відео з тренування японських про приблизно 80-х років. Гравці збиралися ввечорі у домі вчителя, і сиділи навколо дошки для гри в Го: разом розбирали свої партії, або партії інших гравців, обговорювали варіанти. Вчитель брав на себе роль лідера, але усі інші також висловлювали свої думки. Я б хотів, щоб наші заняття були чимось схожим. Для мене є дуже цінним, щоб слухачі приймали участь у обговоренні, пропонували свої партії для розбору, ставили питання, пропонували свої власні варіанти. Звичайно, я можу й сам щось розповідати годину. Але моя мрія - це заняття із діалогом, обговоренням. Діалог робить заняття максимально ефективним.
З якого Ви міста, та навіть з України Ви чи ні - для мене значення не має. Я викладатиму українською мовою, Ви можете звертатися також російською чи англійською. Якщо Ви розумієте мову, маєте можливість оплатити заняття, якщо Вам зі мною цікаво і корисно - мене навіть не хвилює, який у Вас рівень гри. Проте, зауважу, що рекомендований рівень гри - 5 кю і сильніше. Якщо нас стане вже аж дуже багато, то ми зможемо розбитися, наприклад, на дві групи по рівню гри (наприклад, до 5 кю, і 5 кю +). Але давайте спершу подивимося, чи будуть хоч якісь бажаючі.
Сильним гравцям має бути теж цікаво. У групі дітей в мене є Всеволод Овсієнко (рівень гри - 3-4 дан). І повірте, він як ніхто інший насолоджується заняттям. Я думаю, що навіть для гравців рівня 5-6 дана такий вечірній релакс можете бути цікавим проводженням часу.
На даний момент є вже декілька онлайн-шкіл, у яких можна вивчати Го. Але у всіх мова викладання - англійська. І ціна, відповідно, європейська. Я хочу почати із вечірніх занять, відкритих для усіх охочих. Якщо нас стане багато, і буде таке бажання - ми можемо розвивати проект. Наприклад, можна створити онлайн-лігу, або проводити раз на місяць турнір вихідного дня. Також можна створити сторінку у фейсбуці, або навіть сайт. Але це окремі речі, і вони будуть можливі, якщо буде масовість.
Хочу звернути увагу (особливо батьків дітей, та тренерів) на те, що дані заняття не є достатніми для повної реалізації людини як гравця в Го. Головне - це індивідуальна робота над собою: грати партії, розбирати їх, розв'язувати задачі. Хочу, щоб ні в кого не виникало ніяких ілюзій. Ці заняття - це додатковий імпульс для розвитку, можливо для когось просто цікаве та приємне проводження часу. Ніщо не замінить індивідуальної роботи над собою, а також звичайних занять із тренером та друзями. Також у даних заняттях буде своя специфіка - не один учасник. Це не дасть мені змогу приділити повну увагу якомусь одному гравцю.
Заняття буде проводитися у вигляді відеоконференції (skype), плюс усі варіанти будемо розбирати на кгс. Відповідно, кожен із слухачів зможе долучитися до обговорення, ставити питання, чи коментувати щось.
Нам потрібна буде платформа, у якій ми зможемо робити опитування на зразок "хто буде завтра на занятті". Скоріше за все, це буде та сама група в скайпі.
Я пропоную займатися двічі на тиждень - понеділок і четвер.
Будемо починати займатися щойно нас назбирається хоча б 5 чоловік. Так само і заняття будуть проводитися якщо є хоча б 5 слухачів. Кількість охочих будемо з'ясовувати за день до заняття. Можливо, вже 12 жовтня буде перше заняття - якщо буде достатня кількість охочих.
З приводу оплати. Я буду вести онлайн-журнал відвідувань, у якому я буду відмічати хто був на яких заняттях. На початку кожного місяця ми будемо рахувати хто скільки занять відвідав - і будете перераховувати мені кошти із розрахунку 100 гривень за заняття.
Якщо хтось сумнівається, потрібно це йому чи ні - завжди можна долучитися на 1 заняття, і якщо не йде - то оплатити лише це заняття, й далі не приходити. Також якщо наша справа таки почнеться, то можна буде долучитися будь-коли у майбутньому. Так, само як і перестати відвідувати заняття - усе добровільно, оплата буде за кількість відвіданих занять.
Я буду намагатися тримати Го-спільноту у курсі того, як йде проект.
Якщо хтось бажає долучитися, ось мої контакти:
- номер телефону: +38(050)435-62-73
- за номером телефону є telegram, viber
- facebook: https://www.facebook.com/artem.kachanovskyi
- email: kachanovskyi.artem@gmail.com
Вказуйте своє ім'я, рівень гри, Ваші контакти. Якщо є побажання по часу чи днях проведення змагань - можете також про це казати. І взагалі, не соромтеся питати, якщо щось не зрозуміло, або звертатися із пропозиціями.
Ввечорі можна зробити собі чаю, зручно вмоститися перед екраном комп'ютера, і провести час цікаво та з користю - послухати про улюблену гру. Задати питання про джосекі, в якому вчора помер на початку партії на кгс, обговорити партію про. Або навіть запропонувати власну партію для розбору.
Прохання поширити інформацію.